Kako poklonima obradovati sve drage osobe

Volite li vi primati poklone? Ja volim, jako.

A volite li ih poklanjati? Pa sad… :-/

Znam, i sama sam takva. Kad trebam odabrati poklon za neku osobu najradije bih joj dala kovertu sa parama i tako taj problem prebacila na njena leđa. Onda se sjetim koliko uživam u neizvjesnosti dok odmotavam šareni papir i koliko se radujem kad u njemu pronađem baš ono što dugo želim…!

Takve stvari pamtimo čitav život. I vrijedi se potruditi ako nam je neka baš draga ili značajna osoba u pitanju.

Šta uraditi u slučaju kada trebamo poklonom obradovati više osoba odjednom? Kako to uraditi a pri tome ne potrošiti pravo malo bogatstvo?

Samo je jedan odgovor na ovo pitanje – maštom i kreativnošću!

Predlažem da prvo napravite spisak svih ljudi koje planirate obradovati. A kad ga napišete dva puta prođite kroz sva imena i vidite da se nije ko slučajno nepozvan ušunjao na njega 😉

Zatim za svaku osobu dobro razmislite kakva je i šta voli. Pokušajte se sjetiti da li vam je slučajno neko od njih spomenuo šta bi baš volio imati. Neku knjigu? Ili možda neki džemper kojeg ste vidjeli u izlogu dok ste šetali? Ako imate takve informacije već ste pola posla obavili 🙂 Zapišite ih i pored svake od njih zapišite koliko košta svaka.

Nakon ovoga istresite sve svoje pare iz novčanika na sto i dobro prebrojte koliko ih imate. Odvojite dio koji vam treba za život, jedan za “ne daj Bože” a ostalo stavite u fond “za poklone”.

Predstoji vam bavljenje omiljenim predmetom iz škole – matematikom. Dobro se presaberite i izračunajte koliko novca imate na raspolaganju. Možda zvuči glupo ali možete i taj fond procentualno podijeliti. Kako?

– Najdraža osoba kojoj treba kupiti poklon – 30% fonda
– 2 malo manje drage ali bitne osobe – 2 x15% – 30% fonda
– 3 drage osobe – 3 x 10% – 30% fonda
– 2 poklona “reda radi” – 2 x 5% – 10% fonda

Podijelite gomilice po ovom sistemu i krenete u planiranje.

Ako znate tačno šta želi neko od njih vidite da li imate dovoljno novca i kupite to što prije.

Ako znate šta žele ali vam fali para pokušate naći alternativu. Imate vremena pa možete obići više prodavnica, online trgovine, ebay, pik.ba.

Možete sami napraviti nešto. Personalizovani pokloni su uvijek dobro rješenje jer osobi kojoj ih poklanjate pokazuju da ste razmišljali o njoj. Nedostatak novca je uvijek dobro nadoknaditi pažnjom i trudom.

Pisaću u nekom od sljedećih postova o tome kakve sve možete poklone sami napraviti uz malo mašte i truda.

Što prije počnete planirati kupovinu manja je šansa da će vas u predprazničnoj gužvi uhvatiti panika pa nećete uspjeti kupiti sve što želite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *